,

Så mycket kostar en hemsida

Vad kostar en hemsida? Du har säkert tänkt att du eller ditt företag behöver en hemsida men att det är för dyrt. De flesta som aldrig har haft någon hemsida tänker så. Jag slår hål på myterna om alla kostnader så kan du se att du kan komma billigt undan men att ändå få en snyggt resultat!

Många webbhotell erbjuder idag en slags ”1 klicks-installation” där du får en färdig WordPress-installation där du kan ändra och designa din hemsida utan att skriva en enda rad kod. WordPress i sig är helt gratis. Det är bara kostnaden för webbhotellet som kostar dig upp mot en hundring i månaden.

Vad är WordPress?

Ni har med stor sannolikhet hört ordet men kanske inte har greppat vad det innebär. WordPress är ett ramverk som ett nätverk av flitiga nördar har skapat för att alla ska kunna redigera sin egen hemsida och ha kontroll på sitt eget innehåll.

Det man börjar med är ett ganska tomt skal där man har några standard teman som följer med  från början och möjligheten att skapa sidor och blogginlägg.

Teman – utseendet på hemsidan

vad kostar en hemsida

Utseendet på en hemsida som är gjord i WordPress utgörs av vilket tema man väljer. Det finns tusentals teman att välja mellan och väldigt många av dem är gratis. Du kan till och med få ett proffstema för så lite som 500 kr. Då pratar vi dessutom om en engångskostnad, sen har du rätt att använda temat så länge du vill.

Tillägg- utökad funktionalitet

Om grundfunktionaliteten inte täcker de krav du har så behöver du inte oroa dig. WordPress har liksom teman, tusentals tillägg (även kallade ”plugins”) som utökar hemsidans funktionalitet. En enkel googling på ”wordpress + önskad funktion” brukar få fram bra svar bland de översta resultaten.

Webbshop – butik på nätet

Det är lite mer konfiguration som krävs för att lägga till webbshop i WordPress. I praktiken är det ett enda plugin som krävs så själva installationen är enkel. Det plugin som i stort sätt är standard för webbutiker på WordPress-hemsidor heter ”Woocommerce” och är i grundversion också gratis.

 

Vad kostar en hemsida?

Vi kan ta Loopia som exempel som är en av de stora aktörerna i sverige. De tar i skrivande stund 89kr/månad för webhotell med wordpress för privatpersoner och 167kr (inkl moms) för företag. Ska du ha en domän, dvs en .com eller .se adress så kostar de mellan 100-200kr om året.

Per år för privatperson:

Webhotell: 89 kr/mån x 12 mån = 1068kr per år

Webbadress (mittföretag.se): 100-200kr per år

Totalt ca: 1250 kr per år eller ca 100 kr per månad

 

Per år för företag:

Webhotell: 167 kr/mån x 12 mån = 2004kr per år

Webbadress (mittföretag.se): 100-200kr per år

Totalt ca: 2150kr per år eller ca 179kr per månad

 

Kolla gärna på loopia här om du vill kolla vilka adresser som är lediga eller vilket paket som skulle passa dig.

 

Skicka mail till mig om du behöver hjälp!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *